A ginzeng jótékonynak tűnik a vér glükóz szintjének szabályozásában cukorbetegek és nem cukorbetegeknél egyaránt.
Az amerikai és ázsiai ginzengnél kimutatták,hogy a hasnyálmirigy sejtjeinek működését javítja, elősegíti az inzulintermelést a szövetek vércukor felvételét segíti.
Továbbá a tanulmányok azt mutatják, hogy a ginzeng kivonatok úgy segítenek, hogy antioxidáns védekezést nyújtanak ami csökkenti a szabad gyököket a cukorbetegek körében.
Egy tanulmány a II-es típusú cukorbetegre gyakorolt hatását vizsgálta 6 gramm koreai vörös ginzengnek, emellett szokásos diéták és cukorbetegnek szánt gyógyszerek hatékonyságát mérték 19 cukorbetegnél.
Érdekes módon, képesek voltak megtartani egy jó vércukorszintet a 12 hetes kutatás alatt végig. 11 százalékos csökkenés volta vércukorszintjükben, 38%-os csökkenés az éhgyomri inzulinban és az inzulin érzékenységük is csökkent 33százalékkal.
Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy az amerikai ginzeng segített a vércukorszinten 10 embernél miután egy tesztet csináltak velük.
Úgy tűnik, hogy az erjesztett vörös ginzeng még hatékonyabban segíthet a vércukorszint kontrollálásában. Az erjesztett ginzenget egy baktérium segítségével állítják elő, ami a ginzenozidokat egy könnyebben emészthető formává alakítja át.
Valójában, a tanulmány kimutatta, hogy 2,7g az erjesztett ginzengből naponta hatékony volt a vércukorszint csökkentésében és az inzulin szint növelésében egy teszt étekzés után, a placebóval ellentétben.