Miért szednek az emberek ginzenget?
A ginzenget hagyományosan sokféle gyógyászati célra lehet használni, ugyanakkor előnyei komoly kutatások még nem támasztották alá.
Kétféle ginzeng van: Ázsiai vagy Koreai ginzeng (Panax ginseng) vagy az Amerikai ginzeng (Panax quinquefollius). A kutatások szerint a különböző fajtájú ginzengeknek különféle jótékony hatása van. A hagyományos kínai orvoslás az ázsiai ginzenget erősebbnek tartja.
Habár sok más növényt hívnak ginzengnek, mint például a szibériai ginzenget, ezek nem tartalmazzák a koreai vörös ginzeng aktív összetevőjét, a ginzengoidot.
Néhány tanulmány megállapította, hogy a ginzeng javíthatja az immunrendszert. Egy amerikai ginzeng fajta pedig csökkentheti a megfázások számát és súlyosságát felnőtteknél.
Több kutatás is kimutatta, hogy a ginzeng csökkentheti a vércukorszintet.
Vannak korai bizonyítékaink arra, hogy a ginzeng időlegesen --és mérsékelten-- segíthet a tanulásban és a koncentrálásban. Néhány kísérletben a mentális teljesírményről a ginzenget ginko levéllel keverték. Habár ezek az eredmények izgalmasak, a szakértők szerint még több bizonyíték kell.
A ginzenget vizsgálták, mint egy gyógykészítményt, ami javítja a hangulatot, növeli a kitartást és a rák elleni küzdelemben is segíthet, ezen felül segíthet még: szívbetegségen, fáradékonyságon, merevedési zavaron, hepatitis C-n, magas vérnyomáson és menopauzás tüneteken. Habár néhány eredmény lelkesítő, ezek nem végleges eredmények.